+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

Regenwaterinfiltratie: een goede zaak voor het milieu

Het veranderende klimaat heeft op veel dingen invloed en de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat wij zowel met overstromingen als met extreme droogte te maken krijgen. Met regenwaterinfiltratie kunnen we beide problemen tegelijk aanpakken. Met een regenwaterinfiltratiesysteem wordt de regen opgevangen en sijpelt het de grond in, waardoor een hete zomer geen aanleiding meer is voor extreme droogte. Daarnaast worden de rioleringen gespaard, want het regenwater dringt de grond in, waardoor er ook minder kans is op overstromingen. Naast een oplossing bieden op die twee problemen, heeft regenwaterinfiltratie nog enkele voordelen voor de maatschappij.

Hoe werkt regenwaterinfiltratie?

De infiltratie van regenwater is vrij simpel. De pluvio tunnel bestaat uit bolvormige structuren en waterleidingen. Via een afvoerput komt het regenwater in een van de leidingen terecht. Via een bladscheider wordt het grofvuil eruit gefilterd. Daarna wordt het water onder de bolvormige structuren geleid, waar het kan infiltreren in de ondergrond. 

Odoo tekst en afbeelding blok

Voordelen van een regenwaterinfiltratie?

  • Geen overstromingen meer.

Zoals hierboven werd vermeld, is er dus minder kans op overstromingen als er een regenwaterinfiltratiesysteem in de buurt is. Als het regent, komt dat water niet meer terecht in de rioleringen, maar in de grond. De rioleringen worden dus enkel nog gevuld met afvalwater en worden op die manier minder belast.

  • Gedaan met de droogte.

Na een winter vol met regen, is een hete zomer meer dan welkom. Er is namelijk geen gevaar op uitgedroogde grond, dankzij een regenwaterinfiltratiesysteem. Door een afvoerbuis wordt het regenwater van het vuil gescheiden en komt het terecht in een bolvormige structuur, waar het dan langzaam in de grond sijpelt.

  • Water hergebruiken.

Nog een voordeel van zo’n infiltratiesysteem is dat het regenwater, dat nog niet in de grond is ingedrongen, opnieuw kan worden opgepompt. Zo kan het regenwater worden gebruikt om bijvoorbeeld de bloemen water te geven of de auto te wassen. Wat dan weer voordelig is voor het milieu, er wordt namelijk geen kostbaar drinkwater verspild aan die taken.

  • Energie besparen.

Het regenwater komt dankzij het regenwaterinfiltratiesysteem niet terecht in de riolering. Daardoor moet er minder water worden gezuiverd, wat natuurlijk een bijdrage levert aan het sparen van energie. De grote installaties hebben namelijk minder werk en kunnen dus minder uren draaien.

SBP en regenwaterinfiltratie

SBP werkt met infiltratietunnels van Pluvio. Die installaties bestaan uit boogstructuren waardoor die enorm sterk zijn. Een regenwaterinfiltratiesysteem is gemaakt uit milieuvriendelijke materialen en heeft dan ook een langere levensduur.  


Voor meer info kan u altijd terecht op onze website of je kan ons contacteren via het contactformulier


De voordelen van een dompelpomp voor uw huis of bedrijf