+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

Kleinschalige

WaterzuiveringsinstallatieWat zijn kleinschalige waterzuivering installaties?

 

De kleinschalige waterzuiveringen zijn ontworpen voor het zuiveren van huishoudelijk type afvalwater berekend op een debiet van 150 liter / persoon / dag.
Een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie bestaat uit een dubbelwandige kunststof bioreactor.

De nieuwe waterzuiveringen bezitten volgende kwaliteiten:


 • Hoge effluent waarden 

 • Zeer compacte installatie 

 • Eenvoudig transport via weg of zeetransport 

 • Voorzien van een unieke sturing 

 • Inclusief alarmsysteem 

 • Lage exploitatiekosten


De water zuiveringen werden ontworpen om diverse fluctuerende debieten te kunnen opvangen.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Voorbehandeling

De eerste stap in een zuivering van type huishoudelijk afvalwater is een grondige voorbehandeling van het afvalwater. Dit betekent dat het afvalwater al tot op een bepaald niveau wordt afgebroken in een septische tank. Het is noodzakelijk dat deze voorbehandelingstank voldoende groot is of op regelmatige basis wordt geruimd. De voorbehandelingstank is de plaats waar de eerste decantatie van zware en lichte deeltjes gebeurd. De Asteria waterzuiveringen zijn niet standaard voorzien van een voorbehandelingstank.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Biologische reactor

De biologische reactor is de plaats waar de magie van het zuiveren gebeurd. Door het toevoegen van zuurstof aan het afvalwater en door de diverse compartimenten worden de bacteriën geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van het afvalwater. Door dit afbraakproces ontstaan slibvlokken in het afvalwater die eenvoudig bezinken en die zich afscheiden van het gezuiverde water. Een zuiveringsproces bestaat uit drie principes : 

 • Goede temperatuur van het afvalwater + 12°C 

 • Voldoende zuurstof voor de bacteriën 

 • Voldoende voeding (afvalwater) voor de bacteriën

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Afscheiding

Na de bioreactor komt het decantatie proces of de afscheiding. De slibvlokken die gevormd werden in de biologische zone komen nu terecht in de afscheidingsruimte. Hier bezinken de slibvlokken naar de bodem van de tank en komt het gezuiverde water bovenop de sliblaag terecht. Hier gebeurt de lozing van het gezuiverde water. Het bezonken slib wordt dagelijks op regelmatige basis automatisch weggepompt door een standaard geïnstalleerde slibpomp. Het bezonken slib wordt naar de voorbehandelingstank gepompt.


Een jarenlange ervaring en een gedegen productkennis hebben ertoe geleid dat wij een superieur kwalitatieve waterzuivering kunnen ontwikkelen. Materiaalkeuze is van cruciaal belang tijdens de ontwerpfase van een zuiveringstation. De gassen die vrijkomen tijdens het zuiveringsproces zijn zeer corrosief en daarom moeten alle gekozen materialen zo veel mogelijk corrosiebestendig zijn. De Asteria units zijn waar het kan uitgerust met kunststof en RVS onderdelen.


  Behuizing  

De ASTERIA behuizing is UNIEK op de markt. SBP gebruikt als ENIGE op de markt een dubbelwandige behuizing. 

Voordelen:  

 • Zeer sterk door de interne profiel versteviging - Roestvrij 

 • Eenvoudig reinigbaar - Temperatuur isolerend effect  

 • Licht gewicht 

 • transportvoordeel


  Transport  

De Asteria behuizing werd ontworpen voor een super efficient en kostenbesparend transport. Alle units werden losgekoppeld van de voorbezinker zodat deze lokaal kan worden aangekocht. Een voorbehandelingstank biedt geen enkele meerwaarde om ver te transporteren. Afvalwater zuiveren begint bij een ecologische bewustwording, vandaar dat wij opteren om de ecologische voetafdruk van onze zuiveringstations zo laag mogelijk te houden en de voorbehandelingstank standaard niet mee aan te bieden. Wij houden echter ook rekening met afmetingen van transportcontainers zodat de transportkosten zo minimaal mogelijk zijn.